Portul popular din zona Olt - particularități
- Emma P.
- 1 oct. 2020
- 1 min de citit
Actualizată în: 2 oct. 2020

S-a scris foarte puțin despre portul popular din zona Olt. Unii specialiști au considerat că stabilirea unei delimitări a zonelor etnografice din județ este aproape imposibilă. Cercetările deprinse pe parcursul anilor '70 au dovedit, însă, contrariul.
Belșugul materialelor oferite de lăzile de zestre ale bătrânelor, împreună cu piesele muzeale, informațiile adunate de pe teren și din documente străvechi, permit încadrarea portului din zona Olt în tipul costumului cu două catrințe, specific întregii Câmpii a Dunării, întâlnit frecvent și în unele zone ale Transilvaniei, până în Maramureș.
Catrința se numește „zăvelcă” în zona Olt. Aceasta a fost răspândită, în trecut, în lumea egeeană și mediteraneană, și face parte din vechiul font comun iliro-trac, așa cum arată și documentele gliptice de care dispunem, precum și reprezentările figurinelor de la Vinca și Cirna.
Bibliografie: G. Stoica, R. Ilie - ”Portul popular din județul Olt”, Comitetul județean de cultură și educație socialistă Olt, 1981.
Comments