top of page

Motivul Rombului - Istoric

  • Poza scriitorului: Emma P.
    Emma P.
  • 30 dec. 2019
  • 1 min de citit


Motivele rombului cu contururi în trepte, dințat sau crenelat, adesea sub formă de romburi concentrice, aparțin fondului artistic străvechi al țesăturilor. Astfel, în decorarea țesăturilor egiptene din sec. V-VII se întâlnește frecvent rombul în trepte, ca și în fragmentele de mătase descoperite în necropolele de la Antione și Achim.

Motivul rombului în scări este prezent și pe broderiile bizantine, supraviețuind până astăzi în covoarele și chilimurile orientale din Anatolia și Caucaz, alături de celelalte variante ale rombului concentric.

Desigur, lucrurile se explică și prin păstrarea de către Principatele Române a vechilor direcții comerciale, în special cu Imperiul Otoman. Să amintim că importul de covoare crește din sec. XVI-XVII, odată cu așezarea în Principate a unor negustori de marfă turcească.

La noi, rombul devine „roată valahă” iar scoarțele, concepute în acest sistem ornamental, devin „naționale”. Nu întâmplător țărăncile botează motivele covoarelor cu nume din lumea lor: „suvelnițe”, „brazi”, „stele”, „raci”, „fluturi”, „valuri”, „pistornice”, etc.


”Particularitățile specifice prin care arta unui popor se deosebește de arta celorlalte popoare nu țin neapărat de inedit, ci sunt rezultatul unui proces de selecție și de interpretare print-o viziune proprie a unei tradiții și a unor elemente artistice, uneori de o foarte largă răspândire.”

 

Bibliografie: Revista Ialomița, Studii și cercetări de argeologie, istorie, etnografie și muzeologie, IV, 2003-2004, R. Ciucă.

Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page