top of page

Coliba ciobanilor

  • Poza scriitorului: Emma P.
    Emma P.
  • 13 apr. 2019
  • 1 min de citit


În regiunile muntoase, forma cea mai elementară de locuință a fost aceea a colibei ciobanilor, înglobată în cadrul ansamblului pastoral numit stână. Pe lângă colibă, stâna cuprindea și un țarc pentru oi, o strungă (îngrăditură în formă semicirculară unde se mulg oile), un celar (adăpost pentru păstrarea produselor lactate și a instrumentelor) și un comarnic (leasă de nuiele pe patru pari, unde se svântă cașii).

Coliba era o construcție simplă: patru pereți construiți din bârne sau din împletitură de nuiele, pe un schelet de pari și, deasupra, un acoperiș - de obicei în două ape (pante) - care apare din față cu un fronton, făcut dinr-o rețea de căpriori cu lați și stuf sau șindrilă. Încăperile - cu o încăpere, două sau trei - nu au nici tavan, nici vatră, nici cuptor. Focul se făcea fie afară, fie pe o vatră improvizată în mijlocul uneia dintre încăperi. Laptele, fiertura și mămăliga se fierbeau într-o căldare care se agăța cu un lanț sau cu un cârlig de lemn de o grindă a colibei.


Coliba ciobanilor nu prezenta niciun detaliu artistic, ci era construită exclusiv într-un mod practic.


Acest tip rudimentar de locuință era concepută numai ca adăpost temporar menit să satisfacă nevoile păstorilor, în timpul perioadei în care turma era oprită într-o anume regiune, deci, putem afirma faptul că, coliba ciobanilor era specifică păstorilor migratori (transhumanți).



Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page