„Suretiul” din Țara Chioarului
- Emma P.
- 11 mar. 2019
- 1 min de citit

Suretiul era un fel de clacă pentru culesul strugurilor, ce se organiza de obicei la mijlocul lunii Octombrie, atunci când strugurii erau copți. La acest tip de clacă participau doar membrii familiei, indivizii care au avut grijă de vie și uneori și prieteni de familie. În timpul lucrului, participanții erau serviți cu pancove (gogoși) și cu horincă, precum și alte mici gustări. Oamenii se încurajau unii pe alții la muncă, povestind și spunând glume, ca să treacă timpul mai repede și să fie treaba mai „dulce”.
La sfârșit, când se dezlega ultima viță de vie, se rostea: „La anu' să fie recolta și mai mare!”. Astfel, obiectul banal (vița de vie) căpăta proprietăți magice la atingere în timpul rostirii frazei magice.
Odată ajunși acasă cu recolta, strugurii erau trecuți prin moara de dărălit struguri și puși în recipiente speciale. Doar după terminarea acestei ultime sarcini, oamenii puteau în sfârșit să se odihnească și să petreacă. Se organiza un ospăț mare, de unde nu lipseau piroștele (sarmalele) și friptura, băutura și guiașul (mâncare de origine maghiară, preluată cel mai probabil de la maghiarii numeroși din zonă). Produsele de consum rezultate din recoltă erau strugurii ca atare, mustul și vinul.
댓글