top of page

Feriga - planta aducătoare de bani și de cunoaștere

  • Poza scriitorului: Emma P.
    Emma P.
  • 20 mar. 2021
  • 2 min de citit


DENUMIRI TRADIȚIONALE

În tradiția românească, feriga se mai numea și: ferica, feregă, feligă, feliuță, făliuță, năvalnic, spata-dracului.

Bucovina: feligă, iarba-tâlharului;

Transilvania: feregă, iarba-șarpelui, spasul-dracului.


FLOAREA DE FERIGĂ - ADUCĂTOARE DE BANI ȘI CUNOAȘTERE

Se zice că feriga înflorește în noaptea de Sân-Vasile. Cine o vede înflorind, acela va afla bani - căci aceasta, când înflorește, are darul de la Dumnezeu de-a descoperi și a arăta banii arzând. Când însă aceasta nu voiește, atunci nu lasă pe nimeni s-o vadă înflorind, ci pe toți oamenii îi adoarme. Când dorește, ține toată noaptea deștept omul căruia vrea să îi arate banii. Banii se văd la anul nou, în zori de zi, arzând puternic, și îi poate dezgropa și lua doar omul curat la inimă.


Românii din Ținutul Dornei cred, însă, că feriga înflorește doar în noaptea de Sânziene, și că cine va avea floarea ei și va ține-o cu sine, acela va găsi bani și va ști toate câte-s pe pământ și-n cer, precum și voința și gândurile oamenilor. Se crede că vrăjitorii iscusiți poartă această floare cu dânșii pretutindeni.

Cel ce vrea să obțină floarea, trebuie să stea neîmbrăcat de cu seară până la al treilea cântat al cocoșilor și s-o pândească cum înflorește. În tot timpul cât el stă de veghe, strigele încearcă prin toate mijloacele a-i distrage atenția de la păzitul plantei: zgomote, voci cunoscute, etc. Dacă voiește să-și atingă scopul, omul nu trebuie să se uite în altă parte de la ferigă și nici să plece de lângă dânsa. Dacă izbutește, atunci vede pe la cântatul cocoșilor floarea înflorind în formă de 3 stele, care stau la un loc. Cum a văzut-o înflorind, deîndată trebuie să întindă foarfecele, s-o taie și s-o pună cu tulpină cu tot în ceară galbenă. După al treilea cântat al cocoșilor trebuie să se întoarcă acasă, și să nu se uite înapoi sau prin lături sau să se abată de la drum, până ce ajunge în casă. Dacă procedura nu este urmată corect, nu numai că nu-și poate atinge scopul, dar i se poate întâmpla o nenorocire sau să înnebunească, fiindcă feriga nu e păzită doar de oameni, ci și de strige - căci acestea voiesc a-i lua floarea.


VRAJĂ PENTRU AFLAREA URSITULUI

Fata care voiește a-și afla ursitul sau dacă se va mărita degrabă ori nu, ia o bucățică de pâine și una de sare, și într-o Joi sau Sâmbătă dis-de-dimineață, până nu răsare soarele, se duce unde știe ea că crește feriga și, cum ajunge la dânsa, bate 3 mătane și zice:


Ferică! Eu te sorocesc Iar tu mă norocești

Și te cinstesc Și să mă fericești

Cu pâne și cu sare Cu ursitorul meu

Și cu sfintele mătane, Care mi-i dat de Dumnezeu!


După ce rostește aceste cuvinte, sapă feriga cu rădăcină cu tot și-n locul ei pune pâinea și sarea. Luând-o, se duce cu dânsa acasă, o pune într-o oală nouă cu apă ne-ncepută la foc și, după ce se încălzește de ajuns, se spală cu apa aceasta peste tot trupul. Dacă feriga astfel sorocită și vrăjită va fi corciu îngemânată, adică dacă se vor afla două rădăcini crescute la un loc ca două franzole (jemne), atunci crede fata că și-a aflat ursitul, că se va mărita degrabă. Dacă află feriga cu o singură rădăcină, atunci n-are să se mărite degrabă și, prin urmare, vraja nu va funcționa.



Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page