Agricultura tradițională în zona etnografică Meseș (II) - Aratul
- Emma P.
- 29 dec. 2019
- 2 min de citit

Indiferent de tipul de plug folosit, arătura se putea executa în 3 feluri, denumite în terminologia locală astfel:
1. „În lături” - se executa dinspre marginile parcelei spre mijlocul ei, încheindu-se acolo cu un șanț format prin răsturnarea în direcții contrare a ultimelor două brazde. Se folosea în general în parcelele care aveau la mijloc o ridicătură ce trebuia nivelată, sau ca prima arătură pentru ogor.
2. „Către olaltă” - se pornea de la mijlocul parcelei către margini, fiecare brazdă răsturnându-se spre cea învecinată, astfel că în final mijlocul parcelei rămânea mai ridicat decât marginile ei. Se folosea în general ca arătură de însămânțat și pentru nivelarea parcelelor cu mijlocul adâncit.
3. „Într-o brazdă” - se executa numai de-a curmezișul pantelor abrupte și consta în răsturnarea fiecărei brazde în josul pantei, fie cu ajutorul plugului cu corman schimbător, fie cu plugul simplu, dacă acesta ara doar într-un sens, întorcându-se fără brazdă la punctul de pornire.
* Parcelele foarte late se arau deseori mixt, parte „către olaltă”, parte „în lături”.
În aratul pantelor înclinate, plugul cu corman fix, de oțel, putea suplini într-o oarecare măsură plugul cu corman schimbător, arându-se cu el permanent de-a curmezișul pantei, „către olaltă”, cu pornire dinspre mijlocul parcelei. În acest caz, plugul simplu ara și la dus și la întors, răsturnând mai greu brazdele spre culmea pantei, dar foarte ușor spre baza ei. Pentru a nu rămâne însă o ridicătură în mijlocul parcelei, următoarea arătură se începea mai jos sau mai sus decât precedenta, anulând ridicătura formată în anul trecut.
* Din cauza îngustimii parcelelor s-a arat în unele cazuri și în lungul pantei, „de la deal la vale”, aratul curmeziș fiind imposibil. În asemenea cazuri, solul era puternic spălat de ploi și se secătuia repede.
Populația satelor din zonă a păstrat relativ puține practici arhaice legate de arat, ritualul întâlnit mai frecvent fiind cel al purificării carului și plugului înainte de ieșirea la câmp.
Bibliografie: I. A. Goia - Zona entografică Meseș
Fotografie: Păduroiu Claudiu fotograf Brasov
Comentários