top of page

Strigatul peste sat în Ținutul Sălajului

  • Poza scriitorului: Emma P.
    Emma P.
  • 16 mar. 2019
  • 2 min de citit

Actualizată în: 18 mar. 2019



În satul Bârsău Mare, pe Someș, în noaptea de Anul Nou flăcăii din sat, înțeleși încă de la Crăciun, urcau în turnul bisericii, unde erau clopotele, iar la miezul nopții, la hotarul dintre ani, trăgeau clopotele, pentru a vesti sosirea noului an, urându-le tuturor sătenilor noroc, sănătate și belșug în anul care tocmai a început. Apoi aceștia începeau să dea sfoară în țară despre știrile cele mai importante petrecute în sat de-al lungul întregului an ce tocmai a fost lăsat în urmă. Se trăgea un singur clopot, mare sau mic, în funcție de importanța știrii. Se trăgeau 3 bătăi de clopot, strigându-se apoi știrea:

- Să știe tot satul că Vasile al Ciuchii s-o...drăgostit cu Dochia Blenchii, az'vară, la sapă...

Se auzeau hohote de râs ale flăcăilor, după care urma altă știre:

- Tăt az'vară, Teofilu Henciulii o furat o oaie de la staur și o vândut-o la târg...

Șirul știrilor continua până la epuizare, unii flăcăi inventând și neadevăruri despre fetele pe care le plăceau, acestea neîmpărtășindu-le sentimentele la rândul lor.

În noaptea respectivă, înainte de strigarea propriu-zisă, flăcăii pun în poarta fetelor și feciorilor mai tomnateci moși, respectiv babe („mascoide” confecționate dintr-un schelet din lemn și îmbrăcate în zdrențe, păr de cal, câlți de cânepă, morcovi, ceapă, etc. anume pentru a întruchipa persoana vizată), cu un bilețel la gât, ca o scrisorică de „dragoste”. De cele mai multe ori, mascoidele erau atârnate într-un copac din apropierea casei, de unde nu puteau fi luați ușor, astfel încât în ziua de Anul Nou să se poată delecta sătenii și mai ales copiii, care aruncau cu pietre în ele. Aceste mascote aveau rolul de a șicana feciorii neînsurați și fetele rămase nemăritate, prin simpla lor reprezentare satirică, ce compara „moșul” cu un flăcău rămas neînsurat, și „baba” cu o fată bătrână, nemăritată.

Tot în această seară, copiii și flăcăii furau portițele sau chiar porțile de la intrarea în curte la casele unde erau fete.


Bibliografie: Memoria Ethnologică


Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page