Căprița din Chișinău - Ținutul Lăpușnei
- Emma P.
- 9 nov. 2020
- 1 min de citit

Unul dintre cele mai tradiționale obiceiuri din centrul Moldovei este „Căprița”, considerat cel mai frumos și spectaculos obicei. „Căprița” se face astfel: se cioplește chipul caprei din lemn sau carton, după care se împodobește cu cordeluțe, panglici de diferite culori, semnificând părul ei. Desigur, i se fac urechile, ochii și gura. Cine vrea, se îmbracă într-un cojoc, apoi își pune chipul sau masca pe față, dansând.
Căprița este însoțită de un cioban, de un medic care își va face datoria da a o vindeca și mai mulți „jucători” care vor dansa cu căprița. Cum se lasă seara, toți participanții se întâlnesc pentru a merge din casă în casă. Se colindă până după miezul nopții, bătând la uși și cerând voie să se intre cu colindul. Se intră apoi în casă și se începe dansul în jurul caprei:
Vine capra de la munte
Cu steluță albă-n frunte,
Ța, ța, ța, căpriță, ța,
Pentru mine a-i dansa,
Numai zăhărel ț-oi da!
Capra, nedorind să danseze, se face bolnavă, dar vine medicul și o lecuiește. Capra, dând din cap, fuge din casă, așteptând în pragul ușii. Cei care rămân, sunt dăruiți, umplându-li-se pungile cu prăjituri, bomboane și alte lucruri dragi copiilor.
Bibliografie: Memoria Ethnologică, nr. 8-9, Iulie-Decembrie, 2003 (An III), Colecția NADEJDA IOVU
Fotografie: Epoch Times Romania
Comments